© 2002-2024, René G.A. Ros

Kaart 1

Kaart 2
(Topografische ondergrond: Topografische Dienst, Emmen)

Locatie

Van 'Seeadler' zijn de meeste funderingen, alle technische gebouwen, beide torenfunderingen en alle radarsokkels overgebleven en daardoor is de locatie van de radarstelling nog steeds goed te herkennen.
De locatie is te vinden in het midden van de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp en ligt in de gemeente Weesp. Tot de grenswijziging per 1 januari 2016 behoorde het tot de gemeente Muiden, later gefuseerd tot de gemeente Gooise Meren.
Zowel vanaf de snelweg A1 (destijds Rijksweg 1) als de spoorlijn Amsterdam - Amersfoort kan je de bouwsels zien liggen. Ze staan ten oosten van de oude Papelaan, ten zuiden van de boerderij 'Breedland'.

Op de kaarten hiernaast is te zien waar 'Seeadler' ligt. Op de onderste kaart staan drie fundamenten (F), vier gebouwen ('garages', G), twee radarsokkels (R) en twee toren-funderingen (T) met een volgnummer aangegeven.

De radarstelling was één van de ongeveer 300 die in Duitsland en de bezette gebieden werden gebouwd. Er was een volledige dekking van radar boven land. Aan de kust stonden waarnemingsstations en aan de westgrens van Duitsland lag een afzonderlijk te onderscheiden Kammhuberlinie. Dit geheel vormde de ogen en oren van de luchtverdediging tegen de Engelse en later geallieerde bommenwerpers die de Duitse industrie en wooncentra als doelen hadden. Met luchtdoelartillerie en jachtvliegtuigen werden de aanvallers bestreden.

De radarstellingen kregen een dierennaam als codenaam waarbij de eerste letter overeenkwam met de plaats waarbij het lag. 'Seeadler' lijkt daarop een uitzondering maar mogelijk werd met 'Adler' de stad Amsterdam aangegeven en de voorvoeging 'See' zou verwijzen naar het nabijgelegen IJsselmeer. In Denemarken heeft een station 'Adler' bestaan. De latere Y-peil stellingen hadden een plantennaam als codenaam.

Deze radarstellingen waren bekend als Himmelbettstellungen die elk twee jagers naar twee doelen konden brengen. Ze bestonden in drie uitvoeringen waarbij de meest uitgebreide bestond uit minimaal één Freya (FuMG 80) en twee Würzburg Riese (FuSE 65) antennes. En indien bij de kust gelegen, ook met een Fernstsuchgeraet (Wassermann, Elefant en Mammut) radar.

Radarstation Seeadler Twitter
Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Duitse WO2 Radarstation Seeadler
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)