© 2002-2024, René G.A. Ros

Welkom

Welkom op de website over het onbekende voormalige Duitse WO2 Radarstation Seeadler (1943-1944) in de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp.

Jarenlang was 'Seeadler' een mysterie voor deskundigen en geïnteresseerden, inclusief luchtmachthistorici. In Duitse en Nederlandse archieven is weinig over dit radarstation te vinden.

Het was bekend dat de Duitse bezetter een radarstation met die dierennaam 'in de buurt van Diemen' had gebouwd. Maar wanneer, waar en hoe het eruit zag was onbekend. Een onderzoek van de Gemeente Diemen en de Koninklijke Luchtmacht in 1996 leverde geen nieuwe informatie op.
In 1991 beschreef J.A. van der Hoeve de zichtbare bouwwerken en deed Stichting Menno van Coehoorn archiefonderzoek. Daarbij bleef de naam onduidelijk, de funderingen werden niet herkend en ondergrondse resten kwamen niet aan bod.

Via het Internet kwam Michel van Best - die het radarstation uit publicaties en archieven kende - in contact met René Ros - die in het veld wat bouwwerken zonder functie wist. We kunnen zeggen dat toen, in januari 2001, het (opnieuw) algemeen bekend werd waar 'Seeadler' was gebouwd.

Het doel van deze website is om de weinige informatie, die over dit unieke en geheimzinnige complex bekend is, samen te brengen en te verspreiden. Het radarstation ligt in een gebied waarvoor inrichtingsplannen bestonden en we hoopten dat kennis over Funkmeßgerät Stellung 'Seeadler' bij zou dragen aan inpassing in de plannen.

Radarstation Seeadler Twitter
Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Duitse WO2 Radarstation Seeadler
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)